torstai 4. syyskuuta 2008

Jatko2-valssit.

Eilen taas "valmensin" jatkokakkosia. Nyt teemana oli valssin erilaiset variaatiot: ennakoiva valssi, juoksuvalssi ja pakkovalssi. Kaikkia yhdistää se, että käännytään koiraa vasten, leikataan sen edessä ja muutetaan sen suuntaa.
(Illalla luin valssille määritelmän:
VALSSI = vastainen käännös = Edessä leikkaus. Käännös missä ohjaaja suorittaa käännöksen koiraa kohti (vastainen) sekä etenemissuuntaa vasten (käännös). Liikkeen tarkoituksena on koiran suunnan muuttaminen.)

Olin alunperin suunnitellut ne ihan yksittäisinä harjoituksina, mutta pienellä pähkäilyllä sain harjoitukset "samalle radalle" niin, että ne voitiin suorittaa molempiin suuntiin ilman tehokasta treeniaikaa vievää esteiden siirtelyä.

Kuten odotettua ennakoiva valssi oli monelle helppo, joillain oli vaikeuksia hahmottaa se, että käännöksessä täytyy ottaa toinenkin käsi mukaan, vastakkaisella kädellä jarruttaa koiraa ajoissa ja ennakoida sille näin käännöstä. Joku jätti vastakkaisen käden näytön päälle, joku unohti koiran (katse ei seurannut koiraa) jne. Yllätyin kuitenkin kauttaaltaan siitä, miten tiukasti suuri osa koirista osasi kääntyä siivekkeen ympäri. Koska porukassa on monentyyppistä koiraa ja rotua, erot näkyvät. Varsinkin herkällä paimenkoiralla ei saa olla liian tiukkana, muuten koira kääntyy kuuliaisesti jo ennen estettä.

Juoksuvalssin miettimiminen kumpaankin suuntaan. Välillä harhauduttiin valssaamaan myös kakkosaidan jälkeen niin, että ohjaus siirtyi ulkokurville. Ideaali on, että ohjaajan linja olisi mahdollisimman suora, lukuunottamatta valssipyörähdystä. Tosin tietenkään, kun koirat ovat kokemattomia ja tarvitsevat tukea ja vastaavasti myös ohjaajat ovat kokemattomia, niin ei voi olettaa suorituksen olevan vielä ideaali.

Ennakoiva valssi ja juoksuvalssi otettiin peräjälkeen ja pakkovalssi jätettiin siihen, jos jää aikaa ja keritään se ottaa. Aikaa jäi niin, että tehtiin harjoitus toiseen suuntaan. Tästä suoriutuivat keskimäärin oikein hyvinm. Täytyy tulevissa treeneissä ottaa joskus pakkovalssia uudelleen esimerkiksi hyppyjen kanssa, että tulee rutiinia siihen, että valssitapoja on useita.

Porukassa on huomattavan eritasoisia ohjaajia, selkeä ero siinä onko aiemmin vienyt agilitya vai ei. Myös koiran ja ohjaajan välinen suhde vaikuttaa selvästi harjoituksen onnistumiseen. Koiralle pitäisi ihmisen toimesta järjestää paljon kivaa tekemistä, vaikka temppujen opettelua ja yleistä hallintaa. Paikallaoloharjoituksia. Tavoitteena se, että koiralla on KIVAA tehdä ihmisensä kanssa hommia. Kontaktiharjoituksia yms. Porukassa on niitä, jotka napottavat jatkuvasti ohjaajaa odottaen huippua yhdessätekemistä ja sitten vastaavasti niitä, joilla keskittymiskyky herpaantuu muihin asioihin kentällä.

Ei kommentteja: